Kotivara

Kotivaralla tarkoitetaan varautumista poikkeukselliseen tilanteeseen, joka voi olla seurausta perheenjäsenen sairastumisesta, laajemmasta elintarvikkeiden jakeluhäiriöstä tai muusta saatavuusongelmasta, kelirikosta, muusta liikennehäiriöstä, tulipalosta tai täällä meillä todennäköisimmin pitkästä sähkökatkosta.

Aivan ensimmäiseksi mietitään erikoisolojen todennäköisin syy ja mitä se aiheuttaa. Sitten pohditaan miten laajasti halutaan varautua ja inventoidaan jo olemassa olevat tavarat, välineet ja ruokatarpeet.

Näitä ainakin on hyvä olla:

ruokavettä       (vähintään 5 litraa / henkilö + lemmikeille tarvittava määrä/ viikko), tölkkiruokaa – särvintä + lisukkeita, pienille lapsille omat ”piltit”  ( 5 kpl/hlö/viikko)  HUOM. purkinavaaja niin että sen löytää –  lisäksi muista, että lyhyehkön sähkökatkon aikana ei voi pakastinta avata. Osta vain sellaista mitä muulloinkin syödään, jos ette tykkää parsakaalista, älä osta sitä 🙂  .  Tarkista normaalit kuivat ruoka-aineet, kuten pastat, riisit, jauhot, ryynit, näkkileipä, öljy/voi, ketsuppi yms, kuivahiiva, lemmikkien ruuat. Taaskin ainakin viikoksi. Jos maito on kynnyskysymys, niin kannattaa pitää ainakin vähän iskukuumennettua maitoa ja/tai maitojauhetta. Nykyään on myös hyviä ja hyvin säilyviä tuotteita kuten soija/kaura/mantelimaito. Sopivat oikein hyvin ainakin ruuanlaittoon. Kellariin perunat, juurekset ja mahdolliset omat hillot ja mehut. Kahvia ja teetä (tiivistemehua) usein onkin ainakin sen viikon tarpeeksi. Eikä pidä unohtaa varata hiukan herkkujakin.

Muuten kuin sähkökatkon aikana voi pakastimesta tietysti syödä ruokia normaalisti, mutta on hyvä aika ajoin tarkistaa, että sielläkin on valmiita ruokia (itse tehtyjä tai kaupan) ja muutakin kuin marjoja.

Erinomainen tapa saada kaikenlaista ruokaa säilöttyä on umpiointi, vaikka hiukan työläshän se on. Myös lihaa ja kalaa voi umpioida vihannesten ja marjatuotteiden lisäksi. Menetelmään kannattaa tutustua joka tapauksessa.

Tärkeää on huolehtia, että päiväykset eivät pääse vanhenemaan.  Nyrkkisääntö on, että jos kotoa loppuu kokonaan joku, niin kun ostat uutta niin osta kaksi. Silloin toista käytetään ja kotivaraksi varmasti jää toinen pakkaus. Jos ostat vain yhden, niin ota kotivarasta vanhempi käyttöön ja uusi tilalle .

Ruokien lisäksi tarvitaan vielä muita tarvikkeita ja tavaroita. Tärkeimmästä päästä ovat sammutuspeitteet, tulitikut, kynttilät, taskulamput ja paristot niihin, paristoradio, suodatinpussit, kosteuspyyhkeet, wc-paperi (3 rullaa/hlö/vko), nenäliinat, terveyssiteet tmv, vaipat, huulirasvat, laastarit, haavan puhdistusaine, särkylääke, idealsiteet, diabetesruiskut (jos käytetään muutenkin), pesuaineet ja deodorantit, käsidesi, kertakäyttöhanskat, kosteuspyyhkeet. Sammutuspeitteitä on hyvä olla joka huoneessa, koska sen avulla voi pelastautua turvallisemmin huoneesta muualle.

Pahitteeksi ei ole myöskään villahuovat (villa on suht’  lämmin märkänäkin) tai avaruuspeitteet (vai mikä se ohut metallinhohtoinen juttu lie nimeltään), puukot, saha, kirves, vasara, lyhdyt, keittovälineet ulos, jopa telttaa voi tarvita. Ja hyvä, jos löytyvät pian. Autossa on hyvä olla retkilapio, hanskat ja huopa (tai pari), vanhemmassa autossa hinausköysi (uudempia ei saa hinata)

Lapsille ja aikuisillekin jotain ajankuluksi, palapeli, pelikortit, kirjoja, kyniä, paperia….. Väkevää viinaa on hyvä olla – hätätilanteessa mm. hyvä yskänlääke (oikeasti) aikuisille ja muutenkin muuhun käyttöön kuin siihen joka ensin tulee mieleen  😉

Oikein hyvä olisi, jos olisi joku vanha puhelin, jolla voi soittaa vaikka vain 112:een. Säilytys jossain tietyssä, kaikkien tietämässä paikassa. Joskus ei ole välttämättä aikaa etsiä kissojen ja koirien kanssa sitä vakituisessa käytössä olevaa. Samassa paikassa voisi olla myös pari ylimääräistä taskulamppua, jotta nekin löytyisivät hätätilanteessa.  Myös varavirtalähde on hyvä olla, koska harvoin puhelimet on koko ajan täydessä latingissa.

Edelleen suosittelen, jos mahdollista, pitämään jonkin verran käteistä rahaa akuuttiin tarpeeseen. Voi tulla tilanne, jossa ottoautomaatit eivät toimi tai sinne ei pääse.

Ei ole yhtään liikavarovaisuutta miettiä, miten kenenkin tulee menetellä juuri omassa kodissa tulipalon sattuessa. Etenkin perheissä, joissa on pieniä lapsia. Jopa jonkin tasoinen paloharjoitus voi pelastaa ihmishenkiä myöhemmin. Muistakaa palovaroittimet (riittävä määrä – myös makuuhuoneet)ja niiden paristot ja muu kunnon varmistus säännöllisesti. Pieni vaiva ja takuulla kannattaa tehdä. Huomioikaa se, että lapset ja nuoret eivät välttämättä herää yöllä varoittimeen, jos se on liian kaukana heistä. Nuoret ainakin nukkuvat tunnetusti sikeästi. 🙂   Vuosittain palaa aivan liian monia koteja. Tärkeää on ymmärtää sekin, että palo voi edetä erittäin nopeasti sytyttyään. Syttymisen jälkeen ei ole aikaa yhtään jäädä miettimään ja toimintaankin aikaa on hyvin vähän. Pelkkä savu on jo pieninäkin määrinä hengitettynä hengenvaarallista.

Jos ajatellaan tulipaloa, on hyvä valokuvata tavarat ja luetteloida ne. Jos vahinko käy, vakuutusyhtiö haluaa luettelon, jossa on tavaran hankinta aika, merkki, tyyppi, uuden hinta. Luettelo kannattaa tallettaa myös nettiin pilveen tai muualle sopivaan paikkaan. Jollei muuta, niin voisi videoida huoneet ja varastot sisältä. Vakuutusyhtiötä ajatellen on syytä muistaa, että kynttilät on aina poltettava valvotusti, jottei tule hankaluuksia vakuutusyhtiössä korvausten kanssa. Muutenkin on hyvä miettiä, miten voi pienentää paloriskin minimiin. Sisustusmateriaaleissakin on paloturvallisuus hyvä ottaa huomioon. Lisätietoja antaa mielellään kaikki paloviranomaiset.

Lopuksi vinkkinä mainittakoon, että on saatavissa tabletteja (muita kemikaaleja??)sade-/järviveden muuttamiseksi juotavaksi kelpaavaksi. Huippulaatua ei näin saada, mutta juomakelpoista vettä kyllä. Netistä varmaan löytyy myyjä, joka taisi olla Partioaitta. Toinen hyvä konsti varmistaa lisää juomavettä on tutkailla onko lähistöllä sopivaa luonnonlähdettä. Luonnonlähde ei tietysti tule kysymykseen jonkun ympäristökatastrofin yhteydessä, mutta muuten kyllä hyvä vaihtoehto ainakin tällä seudulla.

 Kylän asukkaat voisivat yhdessä miettiä sitäkin, että onko olemassa jokin tila, johon voisi  hätämajoittaa ihmiset, joiden koti tuhoutuu tulipalossa. Ja että onko siellä  tarvittava varustus ( patjoja, tyynyjä, peitteitä, lakanat, astioita ja muuta akuutissa hätätilanteessa tarvittavaa).

Tämä ei varmaankaan ole tyhjentävä esitys aiheesta, mutta kohtuullinen alku ainakin, jota voi jokainen jalostaa omaan tilanteeseensa sopivaksi.

%d bloggaajaa tykkää tästä: