Horkan kylä

Korpilahden länsipuolella 9-tien tuntumassa sijaitsevien Leustun, Horkan ja Hirvimäen kylien muodostamalla alueella asuu nykyisin parisen sataa vakituista asukasta. Pysyvää asutusta alueella on ollut jo yli viisisataa vuotta. Ensimmäiset asukkaat saapuivat 1500-luvulla ja kylien nimet viittaavatkin varhaisten talojen nimiin. Kylien historia on dokumentoitu kyläkirjaan Väljempää eloa, kekkeempää oloa. Kirjaa voi tilata kyläyhdistykseltä, Sirkku Mennala, sirkku.mennala (a) leustunkaivu.fi.

Alue on vireää maaseutua, jossa viljellään maata, harjoitetaan yritystoimintaa ja metsätaloutta sekä virkistäydytään. Asukkaiden joukossa on niin eläkeläisiä, perheitä kuin kesäasukkaitakin. Maisemallisesti alue sisältää kumpuilevaa perinnemaisemaa, laitumia, metsiä sekä useita järviä, joista suurimpana Saarijärvi.

Entisen Horkan koulupiirin kattavalla alueella toimii aktiivinen kyläyhdistys, joka järjestää tapahtumia ympäri vuoden. Kylien keskuspaikkana on kyläyhdistyksen ylläpitämä kylätupa, jossa järjestetään toimintaa kyläläisille ja joka toimii kokoontumispaikkana kerhoille, kursseille ja kokouksille sekä pienimuotoisena juhlapaikkana. Horkan kylätupa on yhdistyksen 15 vuotta sitten koulun entisestä piharakennuksesta talkoilla kunnostama tila, jota kyläyhdistys myös vuokraa kylän ulkopuolisiin tapahtumiin.

Lahnajärven rannalla on Horkan luontonuorten laavu, jossa retkeilijöiden käytössä on nuotiopaikka. Perinteinen Leustun Lenkki tapahtuma kokoaa reippailijoita yhteen alkukesästä. Valtakunnallisesti tunnetuin tapahtuma on Neste Rallin yhteydessä ajettava Leustun erikoiskoe ja sen maineikkaat Visalan sekä Novikovin hyppyrit.

Kylän ajankohtaisista tapahtumista saat tietoa tämän nettisivun lisäksi myös Eteläisten kylien facebook sivustolta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: