Kirjoittanut horkankyla | 4 joulukuun, 2010

Kansanperinteen elvytystä


Olipa historian lehtien havinaa kerrakseen, kun kaksi rukkia oli tullut Kylätuvalle. Toinen oli käyttökuntoinen (200 v.) ja toinen ”veto”narua vaille kunnossa (iästä ei ihan tarkkaa tietoa). Värttinääkin (ei antiikkia) kokeiltiin ja loppupäätelmä oli, että tekniikkalaji on kehräyskin. Jos on oppinut rukkia käyttämään niin värttinä onkin toisenlainen peli hallita. Ja päinvastoin. Näppärä kehrääjä kyllä oppii nopeasti värttinän, rukki on jo vaativampi. Rukki on tietysti teollisempikin laite, koska se on paljon nopeampi. Sen minkä värttinä lopputuotteen määrässä häviää, niin sen se voittaa kokonsa pienuudessa. Jos haluaa kehrätä matkoilla ollessaan, niin värttinä kulkee hyvin mukana pienen koon ansiosta. Se on aika helppo itsekin valmistaa, jos yhtään puuta osaa käsitellä – hankintahinta on siis edullinen.
Villan käsittely ennen kehräystä on oma lukunsa sekin. Karstaukseen on myös olemassa ihan pieniä käsikarstoja sekä isompia kammesta veivattavia. Meillä oli käytössä sekä pieniä että yksi ”kampiveivi”. Alkaa näyttää pahasti sille, että Aholan? lampaat pääsevät villoistaan lähiaikoina….
Uudempaa perinnettä edustavat kahvipusseista tehdyt pannunalustat. Arkisen materiaalinsa takia ei niitäkään saa väheksyä. Pannunalustat ovat käyttötaidetta, koska niissä sommitellaan värejä ja kuvioita kuten muussakin taiteessa. Niille voi kehitellä luovasti muitakin käyttötarkoituksia. Kuten ensiksi mieleen tulleet kevätpuron propeli ja linnunpelätin puutarhaan.
Yhdessäolo ja -tekeminen on hyvin virkistävää ellei suorastaan terapeuttista. Nytkin aikaa vierähti monta tuntia melkein huomaamatta. Aina on mukava kokeilla ja oppia uusia taitoja .

Edit:  Vieläkin vihreä kyläläinen korjaa: Lampaat, jotka ovat vaarassa menettää villojaan, ovat Palolahdessa eikä Aholassa. Pahoittelen sekaannusta  🙂

Kiitos tekstistä Paula tässä muutama puhelimella näpätty kuva perinteen elvyttäjistä:


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggaajaa tykkää tästä: